IMPROVISACIÓ DIRIGIDA

CrossingLines + Discordian Community Ensemble + El Pricto

CrossingLines s’ha consolidat en els darrers anys com la principal força de renovació en el terreny de les noves músiques a Catalunya. L’ensemble ha estat el causant de l’encàrrec, estrena, promoció i enregistrament de la música de tota una generació de compositors. La seva formació instrumental particular, la seva visió de música actual i l’exhaustiva preparació de cada programa situen el grup entre els contribuents culturals catalans més innovadors. Per altra banda, els Discordian Community Ensemble dirigits per El Pricto, un dels músics més incansables i inclassifcables de la ciutat, s’han distingit durant els darrers anys com la principal comunitat d’improvisació de Barcelona. El projecte, que obrirà el cicle, serà una experiència i oportunitat excepcional per confrontar dues maneres de crear música entre músics de tradicions musicals molt diferents, però que comparteixen un mateix interès per la creació de músiques inusuals i sorprenents. El concert consistirà en un conjunt d’improvisacions dirigides pel mateix Pricto. Mitjançant un llenguatge visual que ell mateix ha personalitzat, es comunica amb els músics i tot organitzant el caos crea situacions sonores úniques.

22 d’abril de 2017 · 12h

Centre d’Art la Panera

Pl. de la Panera, 2
25002 Lleida
973 26 21 85.

22 d’abril de 2017 · 20h

Centre d’Art Tecla Sala

Av Josep Tarradellas i Joan, 44
08901 Hospitatel de Llobregat
93 338 57 71.

GENERATORS

Keith Fullerton Whitman

El compositor i músic Keith Fullerton Whitman és un dels principals exponents de l’actualitat de la música realitzada amb sintetitzadors modulars. La seva prolífca trajectòria l’ha portat a explorar un gran ventall d’estils vinculats a la música electrònica, formar part de multitud de bandes, fundar diversos segells discogràfics i realitzar nombrosos enregistraments, sovint amb diferents noms i àlies, sent especialment rellevant la seva activitat musical sota el pseudònim de Hrvatski. “Generators”, publicat en el segell Root Strata, és un dels seus treballs més reconeguts. Sota aquest nom, es reuneixen un conjunt de peces que tenen la intenció d’apropar-se a una música generada automàticament, amb una petita part d’element performatiu. Melodies, ritmes i altres paràmetres sonors cobren vida a partir d’un escenari algorítmic plantejat amb anterioritat. Fullerton Whitman havia experimentat prèviament aquesta línia de treball amb sistemes generats digitalment, però la idea de música automàtica adquireix una dimensió completament nova a partir del món analògic i de les seves imperfeccions. La necessària degradació de voltatge que acompanya el disseny dels instruments electrònics analògics incorpora imprevistes variacions, matisos i petits elements d’entropia que donen lloc a una musicalitat complexa i fascinant que seria impossible d’emular en un escenari purament matemàtic.

“Generators” ofereix als visitants de l’OUT.SIDE una experiència immersiva de sons electrònics, però també d’idees electròniques: una música especí ca de les màquines que parla el llenguatge propi dels sintetitzadors analògics.

www.keithfullertonwhitman.com

20 de maig de 2017 · 21h

Centre d’art la Panera

Pl. de la Panera, 2

25002 Lleida

973 26 21 85

21 de maig de 2017 · 12h

Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre

C/ Gran Capità, 38-40

43870 Amposta

977 709 400

WE ARE DRONE

CrossingLines i Frames Percussion

A “WE ARE DRONE”, destacats músics de CrossingLines i Frames Percussion proposen una experiència acústica única, amb una atípica formació de percussió, teclats, samplers i sintetitzadors modulars. El fenomen de la música drone està experimentant una renovada empenta en els darrers anys. Sota aquesta nomenclatura s’engloben propostes sonores que consisteixen en mantenir diverses notes, acords, masses sonores o textures al llarg del temps. La proposta va ser un dels projectes més particulars de la primera edició de l’OUT.SIDE, i enguany es repetirà al centre de Lo Pati-Centre d’Art-Terres de l’Ebre. El concert s’inicia amb la peça “Schraffur” del compositor suís Fritz Hauser. La peça està construïda a partir de fregar un gong amb diferents baquetes de diversos materials en diferents parts de l’instrument. Aquesta aparent simplicitat dona lloc a multitud de matisos i variacions sonores. Seguidament i sense interrupció, el grup realitzarà un drone basat en diverses situacions sonores organitzades prèviament que aniran modificant-se molt lentament a partir de la direcció de Luis Codera Puzo, director de CrossingLines. “WE ARE DRONE” està pensada per mesclar-se amb els espais on té lloc; ser una presència tan real com les parets i el sostre de les sales, una massa sònica imponent i aclaparadora que atrapi i envolti els visitants del centre.

Fritz Hauser · Schraffur per a gong frotat

WE ARE DRONE per a conjunt instrumental

 

3 de juny de 2017 · 20h

Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre

C/ Gran Capità, 38-40

43870 Amposta

977 709 400

L’escolta

Frames Percussio + Simon Løffler + Neu Records

Els dies 14, 15 i 16 de juliol, l’Arts Santa Mònica acollirà “L’escolta”, el nou projecte del OUT.SIDE, cicle de concerts de músiques inusuals a diversos centres d’art contemporani de Catalunya.

“L’escolta” és una activitat que pretén que els auditors reflexionin sobre alguns fenòmens que es donen quan escoltem música. El projecte està dividit en dues parts:

La primera consisteix en la interpretació de la peça “C” de Simon Løffler, composició per a 3 glockenspiels que no és escoltada per l’oïda, sinó per les dents: les orelles del públic es tapen completament, i la peça es percep mitjançant unes petites fustes esterilitzades que es col·loquen entre les dents, i que, unides a un fil transductor, transmeten les vibracions de la música. El mateix compositor interpretarà la peça juntament amb músics de Frames Percussion.

La segona part consistirà en una instal·lació sonora en 9.1 (3D). Els oients podran escoltar un dels darrers enregistraments en format 3D publicats per Neu Records: “The so called laws of nature”, obra escrita pel compositor nord-americà David Lang i interpretada per Frames Percussion. L’audició vindrà acompanyada d’una demostració comparativa del mateix enregistrament en 3 formats diferents: estèreo, 5.1 i 9.1 / 3D.

Per garantir una correcta percepció de les diferents activitats del projecte, l’aforament de les sessions es limitarà a un petit nombre de visitants. Els interessats han d’enviar un correu electrònic a info@cicleoutside.com per a reservar la seva assistència.

Els horaris de les sessions són els següents:

 

Divendres 14 de juliol

19:00 – 20:00 Sessió 1

19:30 – 20:30 Sessió 2

 

Dissabte 15 de juliol

16:00 – 17:00 Sessió 3

16:30 – 17:30 Sessió 4

19:00 – 20:00 Sessió 5

19:30 – 20:30 Sessió 6

 

Diumenge 16 de juliol

12:30 – 13:30 Sessió 7

13:00 – 14:00 Sessió 8

 

14, 15, 16 de juliol (diverses sessions)

Arts Santa Mònica

La Rambla, 7

08002 Barcelona

935 671 110

Clarinet and String Quartet de Morton Feldman

Funktion + Víctor de la Rosa

Fundat a Barcelona el 2010, Funktion és un conjunt de cordes especialment reconegut per les seves interpretacions de música de la tradició experimental nord- americana, sobretot de John Cage i Morton Feldman. Els membres fundadors inclouen la violinista Vera Martínez Mehner, el violista Jonathan Brown (tots dos del Quartet Casals) i la violoncel·lista Erica Wise. El concert compta també amb la presència de Víctor de la Rosa, músic versàtil i referència nacional en la interpretació de noves músiques amb clarinet i clarinet baix. En format de quintet, presentaran l’enigmàtic “Clarinet and String Quartet” de Morton Feldman. El compositor és una aposta regular del cicle OUT.SIDE, convençuts de l’enorme vàlua i fascinació que encara avui en dia segueix produint la seva irrepetible música. La obra datada l’any 1983, és sorprenentment una obra poc coneguda en el repertori de Feldman. D’un sol moviment, el quintet planteja diferents situacions musicals estàtiques basades en la permutació d’un motiu cromàtic de 4 notes (les famoses 4 notes que en nomenclatura alemanya conformen el nom “BACH”, però invertides). La insistència continua en variacions d’aquest motiu, proposa una escolta única que, com és habitual en la música del compositor de Nova York, trenca amb idees com la direccionalitat o la causalitat.
El concert es complementa amb la interpretació del conjunt de dues peces breus, “Two pieces for clarinet and string quartet” (1961), escrita amb més de 20 anys d’antelació, on es fa evident l’evolució d’estil del compositor, però que tanmateix denota el mateix pensament musical, la mateixa cerca d’una situació d’èxtasi permanent.

Morton Feldman · Two pieces for clarinet and string quartet

Morton Feldman ·Clarinet and String Quartet

 

22 d’octubre de 2017 · 12h

Centre d’Art Tecla Sala

Av Josep Tarradellas i Joan, 44
08901 Hospitatel de Llobregat
93 338 57 71.

Live Alive Electronics

José Pablo Polo + RALP

“Live Alive Electronics” és un doble concert que planteja el paper de la interpretació en la música electrònica. Què vol dir tocar un instrument electrònic? Els dos artistes del concert ens presentaran diverses peces dins d’aquest gènere —des de perspectives molt diverses— on l’element de performance i d’interacció es fa evident. El concert s’iniciarà amb diverses peces del compositor, improvisador i guitarrista José Pablo Polo. El madrileny ha desenvolupat el seu treball creatiu a partir de la investigació del so i la improvisació amb elements “no musicals”: peces creades a partir de sorolls paràsits com els d’un cable jack desconnectat i ltrat per diversos pedals i efectes, textures creades mitjançant tons sinusoïdals d’un simple dispositiu de metrònom i a nador, o l’ús d’una gravadora de casset com a atípica font sonora. RALP (Raül Peix) és un músic difícil de classificar, dissenyador gràfic i de so, programador i entusiasta de la tecnologia en general. Desenvolupa el seu món sonor a partir de diverses fonts electròniques com ara sistemes de Game Boy de 8 bits, màquines construïdes o modificades per ell mateix, software variat, sistemes de circuit Bending i sintetitzadors modulars. És amb aquests últims amb els quals farà una sessió que tancarà l’edició 2017 del cicle OUT.SIDE

José Pablo Polo · ||: :|| per a reproductor/gravadora de casset, taula de mescles i PA estèreo

José Pablo Polo · no-Tune/no-Tempo per a metrònom Korg MA-30 i pedals d’efectes

José Pablo Polo · Without per a conector jack i pedals d’efectes

RALP · sessió amb sintetitzadors modulars

 

 

4 de novembre de 2017

Arts Santa Mònica

La Rambla, 7

08002 Barcelona

935 671 110